- BLOG, DIGITALE TRANSFORMATIE
Panel gesprek:Mensgericht leiderschap en automatisering.
10 MIN LEZEN
In de recente aflevering van de podcast “50 Koffies” krijgen we een inkijkje in de wereld van modern zakendoen. Hans Smellinckx, de energieke CEO & Co-founder van Markies, schuift aan met Nathalie Liefsoens, de gedreven CEO van A Priori. Samen nemen ze ons doorheen drie game-changing aspecten in het hedendaagse bedrijfsleven: de geautomatiseerde bedrijfsprocessen, de kracht van cross-functionele teams en het belang van mensgericht leiderschap.
We zijn ons er allemaal van bewust dat digitalisering in de bedrijfswereld een hot topic is. Toch zien we dat heel wat Belgische ondernemingen nog niet helemaal mee zijn met deze trend. En dat terwijl er zoveel kansen liggen te wachten om gegrepen te worden. Wat kunnen bedrijven nu precies doen om zich te optimaliseren? Wel, de antwoorden liggen verscholen in deze drie sleutelaspecten.
Automatisering van bedrijfsprocessen
Automatisering is dé motor geworden van efficiënte bedrijfsvoering. Deze opkomende trend wordt gedreven door de behoefte aan snelheid, precisie en schaalbaarheid in bedrijfsprocessen. Het draait om het gebruik van geavanceerde technologieën zoals AI, machine learning en workflowautomatisering om repetitieve taken te stroomlijnen en zo kostbare tijd en middelen te besparen.
Hans benadrukt dat het geen keuze meer is, maar een absolute must om je bedrijfsprocessen te finetunen met behulp van cutting-edge technologieën. Door dit te doen, kunnen organisaties niet alleen kosten besparen, maar ook de kwaliteit en snelheid van hun dienstverlening naar een hoger niveau tillen. Dit vertaalt zich in een concurrentievoordeel in een wereld waarin snelheid en efficiëntie essentieel zijn.
Met slimme automatiseringstechnieken in de mix, kunnen bedrijven een flinke voorsprong nemen in de moderne zakenwereld. Ze maken gebruik van gegevensgestuurde besluitvorming en gepersonaliseerde ervaringen voor klanten. Het implementeren van deze technieken vereist een diepgaand begrip van bedrijfsprocessen, technologieën en de specifieke behoeften van de organisatie.
Mensgericht leiderschap is de lijm die een organisatie bijeenhoudt
Het Belang van crossfunctionele teams
Het hebben van crossfunctionele teams essentieel. Door het samenbrengen van verschillende expertises en perspectieven verkrijg je innovatieve oplossingen en verhoog je de creativiteit binnen je bedrijf.
Crossfunctionele teams doorbreken ook de traditionele afdelingsgrenzen. Dit betekent dat marketing, sales, ontwikkeling en andere afdelingen niet langer als eilanden opereren. In plaats daarvan werken ze samen als een geoliede machine. Hierdoor kunnen ze samenwerken aan complexe projecten en moeilijke uitdagingen aangaan met een gecombineerde kracht die verder reikt dan individuele afdelingen. De kracht van crossfunctionele teams komt voort uit de diversiteit aan talenten en perspectieven die ze samenbrengen. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit en efficiëntie, maar bevordert ook een cultuur van voortdurende groei en leren. Het is een bewezen methode om te gedijen in de dynamische wereld van het moderne bedrijfsleven.
Mensgericht leiderschap als drijvende kracht
Mensgericht leiderschap is de lijm die een organisatie bijeenhoudt. Vaak zien we in de praktijk dat leiders hun focus elders leggen en voorbijgaan aan het essentiële: hun mensen. Dit is een gemiste kans, want een leider die investeert in het welzijn, de groei en de betrokkenheid van zijn team, schept een omgeving waarin positiviteit en productiviteit floreren. En het mooie is, dit vertaalt zich rechtstreeks naar een hogere teambetrokkenheid, tevredenheid en topprestaties.
Wanneer het leiderschap niet afgestemd is op de behoeften van het team, kan dit de zwakste schakel zijn in het optimalisatieproces. Technologische vernieuwingen implementeren mag dan wel relatief eenvoudig lijken, het daadwerkelijk omarmen en begeleiden van medewerkers vergt een stuk meer finesse. Te vaak ligt de focus te sterk op taken en projecten, en worden veranderingen simpelweg opgelegd aan het personeel. Laten we eerlijk zijn, verandering brengt altijd een zekere mate van angst met zich mee. Dat is volkomen menselijk, maar juist daarom is het van groot belang om medewerkers vanaf het allereerste begin mee te nemen in dit proces.
Het spreekt voor zich dat een bedrijfsleider over de juiste ‘people skills’ moet beschikken. Om een draagvlak te creëren, loont het de moeite om jezelf als bedrijfsleider een paar vragen te stellen: ‘Zitten de juiste mensen op de juiste plek?’ en ‘Hoe kunnen we ons team voorzien van nieuwe vaardigheden?’. Een slimme zet is om voor elk optimalisatieproject een ‘people manager’ aan te stellen. Deze persoon kan zich volledig focussen op dit proces en staat klaar om vragen en problemen op te lossen. Zo zet je een belangrijke stap richting een soepel en succesvol optimalisatieproces!
Conclusie
Kortom, deze aflevering biedt een schat aan inzichten en inspiratie voor zowel opkomende ondernemers als gevestigde leiders. De combinatie van automatisering, crossfunctionele teams en mensgericht leiderschap blijkt een krachtige formule te zijn voor het succesvol leiden van een moderne organisatie. Belangrijk om te beseffen is dat het optimaliseren van een bedrijf een continu proces is. Als bedrijf moet je blijven evolueren, verbeteren en leren.
Voor meer diepgaande discussies en inspiratie, luister naar de volledige aflevering op 50 Koffies Original.